duminică, 25 aprilie 2010

Abstract from Prague

Brusc mi s-a facut dor de niste abstract. Si cum stiu ca in Praga mi-au placut niste unghiuri, iata 2 exemple.

Primul abstract e prins la telefericul de pe dealul Petrin (pff ce panorame se pot face de acolo), al doilea din metroul praghez. Linia A de metrou este cea mai adanca, pentru ca traverseaza prin subteran raul Valtava, ca atare stai cam un minut jumate pe scarile rulante.

joi, 22 aprilie 2010

Rays of light - file from Prague

Daca ajungeti in Praga, neaparat trebuie sa vedeti Biserica Sfantul Iacob.Sa mergeti Duminica cand este mesa in limba latina, orga umple biserica de sunet si o soprana ii tine isonul. Avem si elemente horror. Ca idee: Aici a fost inmormantat un cancelar, dar acesta s-a trezit dupa ce au pus capacul peste mormant si a inceput sa bata in capac. Nimeni nu a ridicat capacul  si au crezut cu totii ca e un fenomen supranatural asa ca au stropit cu apa sfintita. Cancelarul a murit cateva zile mai tarziu. Dupa cativa ani cand au mai vrut sa inmormanteze pe cineva in acelasi loc, au ridicat capacul si au vazut figura plina de groaza cancelarului mort. O alta poveste este a hotului care a vrut sa fure statuia sfintei Marii. Statuia i s-a lipit de mana iar el na putut sa plece din biserica pana a doua zi, Cu toate eforturile celor care l-au prins, nu l-au putet dezlipi de statuie asa ca au fost nevoiti sa ii taie mana. Dupa ce i-au taiat mana, aceasta s-a desprins de statuie. Mana a fost mai apoi expusa in biserica ca sa stie aceia care mai vor sa fure, ce li se poate intampla. Mana o mai puteti vedea si azi, deasupra intrarii in partea dreapta.

miercuri, 14 aprilie 2010

Misterele Bucurestilor

In pagina de azi Bateria 9-10 dintre Forturile Leurdeni si Catelu.
Un mic istoric: Constructia forturilor ( initial 36 la numar) a inceput de pe vremea lui Carol I cu destinatia de aparare a "Bucurescilor". Constul constructiei acestora a fost de 111,5 milioane lei in aur. Constructia centurii de forturi si baterii a orasului a fost proiectata si executata sub conducerea inginerului belgian Henri Alexis Brialmont, ulterior de Berindei. Astazi mai regasim in ruina doar 17 dintre ele. Intre acestea au fost construite bateriile de tunuri care au fost numerotate functie de forturile intre care se aflau. Ca idee, centura de forturi din jurul Amsterdamului este trecuta in Lista Patrimoniului Cultural, dar asta e in alta tara unde se mananca alta mancare de peste.
Mai multe detalii aici sau aici

vineri, 9 aprilie 2010

Praga 1 - Podul Carol

Praga.Frumos oras.Nu stiu cum as putea sa-l caracterizez.E asaaaa,  un fel de Sibiu, Brasov si Sighisoara toate luate impreuna si inmultite cu 10.  In primul rand are un avantaj enorm si anume desfasurarea lui pe coline. Nu stiu daca e numai o parere a mea, dar un oras pe coline mi se pare mult mai frumos decat unul asezat in plan. Stradutele inguste si pietruite, casele cu acoperisori rosii si turlele verzi ale bisericilor ii dau nota aparte. Nu vreau aici sa fac o descriere a orasului ca pentru asta puteti apela la Google. O sa public cateva zile cate o fotografie de intaratare. E unul din orasele europene care trebuie vazut. Picioare sa aveti.

vineri, 2 aprilie 2010

Cruci

Sa nu uitam ca azi e Vinerea Mare. Astăzi este ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce.